8 - duel Horní Bousov x Bechov
19. 12. 2008
Ani nevím kde se ten nápad vzal, ale je dobře že přišel. Zástupci stájí z Bechova a Horního Bousova se rozhodli, že by nebylo od věci "rivalitu" mezi stájemi přenést na jízdárnu, kde by si to obě stáje rozdali v nějakých soutěžích. Tak se stalo, že na jízdárně stáje v Horním Bousově se dne 13.12.2008 od 12:00 hodin uskutečnil duel výše zmíněných stájí, který se nesl v duchu středověku a bylo tedy vypsáno šest "rytířských soutěží", ve kterých se zápolilo o Horno-Bousovsko Bechovskou zástavu.
První soutěží bylo srážení "dřevci", z důvodu bezpečnosti však nebyly užity dřevěné dřevce, ale použili se "dřevce" ohebné z pěnového meralonu, kdy nešlo o sražení soupeře, ale o jeho zásah. Kařdá stáj byla zastoupeny čtyřmi soutěžícími, kteří se navzájem vyřazovali. Za H. Bousov soutěžili Lída Indrákova, Anička Indráková, Jana Fardová a já. Do finále postoupil z každé stáje jeden zástupce, přičemž první body z celého klání se díky mě a Gerušce připisovaly Hornímu Bousovu. Po této soutěži "Bechováci" říkali, že první vyhrání z kapsy vyhání a měli bohužel pravdu.
Druhou soutěží bylo Kouzelné jablko, šlo o rychlostní disciplínu, ve které vyjel z každé stáje jeden soutěžící, který musel dojet k barelu, tam sebrat jablko, zakousnout se do něj a se zakousnutým jablkem v ústech jet co nejrychleji do cíle. Za H. Bousov se účastnila Lenča, Jana Fardová,já a Lída Indráková. Vyřazovalo se opět jako v předchozí soutěži, tedy dále postupoval vždy rychlejší. Nakonec byla nejrychlejší děvčata z Bechova a tedy srovnala skóre na 1:1. Za poznámku rovněž stojí, že v této soutěži byl zaznamenán jediný pád dne, kdy po dojezdu neustála Janička Fardová vyhnutí svého koně a ozkoušela mokrý písek, zakouslé jablko však nepustila.
Další soutěží byl pochod světlonošů, kdy se jednalo o štafetu které se účastnilo 5 jezdců z každé stáje a museli co nejdříve projet předepsanu trasu při které si předávali pohodeň. Za H. Bousov jeli Lenča, Pepa Bůžek, Raduška Karešová, Laděnka Halbichová a já. Bechováci však byli rychlejší a zaslouženě se ujali vedení v celkovém hodnocení klání.
Čtvrtou disciplínou dne byla rytířská cesta, byl to vlastně trail s dvěma skoky, kdy se jelo na čas a body. Za nepřekonání překážky se připočítávali trestné body. Každou stáj reprezentovalo 5 soutěžících. Za Horní Bousov jela Anička Indráková, Jana Fardová, Lenča, Já a Monča Kučerová. Bechovští byli opět úspěšnější a ujali se vedení 3:1, ale za zmínku stojí, že Monča jim výborně šplapala na paty a Horní Bousov nezahambila.
Předposlední soutěží byla opět soutěž jednotlicvů, kdy šlo o obratnost a umělecký dojem. Jednalo se o stínání hlav, resp. setnutí jedné hlavy. Každou stáj opět reprezentovalo 5 soutěžících, kdy za nás to byla děvčata Raduška Karešová, Anička Indráková, Janča Fardová, Lenča a já. Nezávislá rozhodčí zhodnotila jako nejhezčí sražení hlavy srežení soupeřů a jejich náskok již vzrostl na nedostižných 4:1 a bylo jasné, že zástava poputuje do Bechova. V této soutěži málem došlo k dalšímu pádu, a to když jsem si s Geruš neporozuměl kam po setnutí hlavy pojedem, já chtěl tělem do leva, ale Geruška měla přesně opačný nápad, nakonec jsem nějak zůstal jednou nohou visel přes sedlo a rukama asi za krk nebo hrušku sedla, ale povedlo se mi vyškrábat do sedla a nemusel jsem tedy jako Janča zkoušel jak vlhký je písek.
Poslední soutěží bylo hledání pokladu. Tato soutěž se asi divákům i soutěžícím líbila nejvíce. Šlo o to, že za každou stáj nastoupily 4 dvojice, kdy dvojci tvořil jezdec s koněm a jeho panoš. Panoši se seřadili u kruhovky, kde bylo různě poházeno několik špalíšků a jezdci se seřadili na protější straně jízdárny. Všichni jezdci najednou vyjeli ke kruhovce, kde plácli svého panoše, který podlezl ohraničení jízdárny, vzal špalík a předal jej rytířovi v sedle, který špalík převezl na druhou stranu jízdárny do "pokladnice". Za H. Bousov jeli Lenka s panošem Laďkou, Monča s panošem Alčou Marešovou, Anička s panošem Evičkou a já s panošem Lídou. Soutěž byla napínavá, ale Celebrit si v početném poli koní vzpoměl na své dostihové časy a raději ze soutěže s Mončou odstoupil. To však nic nezměnilo na napínavosti boje, ve které těsně zvítězili Bechovští a celkové hodnocení turnaje se tedy zastavilo na 5:1 pro Bechov.
Ačkoliv jsme prohráli, důležité bylo, že jsme se všichni společně pěkně "vyblbnuli" a už se připravuje odveta na duben 2009, která bude na Bechově. Po skončení duelu odvezli naši hosté koníky domů a vrátili se na odpolední hodokvas při kterém jsme důstojně pokračovali v nádherém dni (i noci).
fotografie ze soutěže na http://novotny.vc.cvut.cz/20081213/
souboj dřevci
kouzelné jablko
pochod světlonošů
rytířská cesta
srážení hlav
hledání pokladu
padl jsem jako válečná kořist
tak tak jsem to uvisel :-)